Direct naar:

down


Natuur & Milieu en de Nationale Postcode Loterij CBF voor Goede Doelen

persbericht 

Ook Henk en Ingrid willen schone Noordzeestroom  

 

Ook Henk en Ingrid willen schone Noordzeestroom  

 
 

83% Van de Nederlanders vindt het belangrijk dat duurzame stroom in Nederland wordt opgewekt. Ook 78% van de PVV-stemmers is geïnteresseerd in groene stroom afkomstig van windmolens op de Noordzee.

15 september 2011 - 83% Van de Nederlanders vindt het belangrijk dat duurzame stroom in Nederland wordt opgewekt. Deze brede steun bestaat ongeacht de politieke voorkeur. Ook 78% van de PVV-stemmers is geïnteresseerd in groene stroom afkomstig van windmolens op de Noordzee. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 2500 mensen van Flycatcher in opdracht van Zeekracht. 

Maar liefst negen van de tien Nederlanders vinden duurzame energie belangrijk voor Nederland. Dit geldt ook voor de VVD- en CDA-stemmers, de huidige coalitie. Voornaamste redenen zijn minder vervuiling en het feit dat olie en gas opraken. Acht van de tien Nederlanders vinden dat Nederland minder afhankelijk moet zijn van olie en gas uit het Midden-Oosten en Rusland. De PVV-stemmers scoren hier met 84% het hoogste van de respondenten.

Achterban corrigeert kabinet
De achterban van de coalitie corrigeert de financiële keuzes van het kabinet. Rechtse kiezers willen dat er twee  keer zoveel wordt geïnvesteerd in duurzame energie, ten koste van fossiel. Afgezet tegen de politieke voorkeur van de respondenten blijkt dat de achterban van de huidige gedoogcoalitie een veel grotere voorstander van duurzame energie is dan de coalitie zelf. Zodra deze kiezers het huidige budget voor de energievoorziening (bijna 6 miljard per jaar) zelf mogen verdelen, wordt het geld voor duurzame energie ruim verdubbeld, van 1.3 miljard naar 2.8  miljard per jaar. Het geld wordt vooral weggehaald bij de riante belastingvoordelen voor energieslurpers als de zware industrie en brandstof voor vliegtuigen. Het bedrag voor de gas-, kolen- en kerncentrales blijft ongeveer op gelijk niveau.

Schone energie uit Nederland
83% van de Nederlanders wil, net als Zeekracht, liever schone energie uit Nederland dan vuile energie uit het buitenland. De Nederlandse vraag naar groene stroom is veel groter dan onze eigen productie. Daarom importeren we 14% groene stroom bovenop de 9% die we zelf opwekken. Tegelijk wordt er momenteel in drie grote kolencentrales geïnvesteerd die vooral voor de export bedoeld zijn.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Flycatcher Internet Research.  Aan het onderzoek namen 2509 respondenten deel, die een representatieve afspiegeling vormen van de Nederlandse bevolking gekeken naar leeftijd, geslacht, provincie en opleiding. Het onderzoek is hier te downloaden.

Over Zeekracht
Zeekracht is een coöperatie zonder winstoogmerk voor meer windmolens op zee. Schone stroom van de Noordzee is goed voor het klimaat èn de economie. Het maakt ons bovendien minder afhankelijk van energie uit andere landen.  Inmiddels steunen meer dan 9.500 mensen Zeekracht. Zeekracht is opgericht door Natuur & Milieu. Eneco, Stichting Doen en Meewind zijn partners in Zeekracht. Beau van Erven Dorens is ambassadeur.